Omgevingsvergunning laten aanvragen: hoe doe je dat?

Voor bouwen is meestal een omgevingsvergunning nodig. Dat is bijvoorbeeld nodig voor een dakterras, nieuwe kozijnen, een nieuw bedrijfspand of het plaatsen van beschoeiing. Aanvraag kan via de website van je gemeente of het digitale Omgevingsloket. Maar je kunt een omgevingsvergunning ook laten aanvragen. Hoe dat werkt? Wij leggen uit wat nodig is voor de aanvraag hiervan, wat de kosten zijn én hoe het laten aanvragen van de vergunning werkt.  

Natuurlijk is het mogelijk om zelf een omgevingsvergunning aan te vragen, maar voor sommige onderdelen van de bouw kan dat behoorlijk ingewikkeld zijn. Welke informatie is voor de aanvraag nodig en wat vink je aan om de juiste vergunning aan te krijgen? Het traject is volledig uit te besteden bij RoAn bouwvergunningen, die sinds 2016 voor bedrijven én particulieren het aanvraagtraject uit handen neemt.

Wat heb je nodig voor het aanvragen van een (omgevings)vergunning? 

Of je een compleet nieuwbouwhuis laat bouwen, slechts onderdelen van je huis of als bouwbedrijf een groot project hebt, in veel gevallen is een omgevingsvergunning nodig. Gemeenten eisen hiervoor een volledig uitgewerkt plan, waarin een complete beschrijving van het bouwwerk staat. Ook de constructieberekening, bouwmaterialen en onder meer de opleveringsdatum moeten vaak bij de aanvraag worden vermeld. Voordat je de officiële aanvraag (laat) doen kun je een conceptaanvraag doen bij de gemeente, waarmee feitelijk wordt beoordeeld of je aanvraag haalbaar en realistisch is. Door dit te doen, voorkom je onnodige kosten voor het laten opstellen van bouwtekening en constructieberekeningen. Houd er wel rekening mee dat een conceptaanvraag ook geld kost: de kosten daarvoor liggen tussen de 150 en 300 euro.

Wat kost een omgevingsvergunning?

Wie een omgevingsvergunning aanvraagt of laat aanvragen, betaalt daarvoor legeskosten. Het is per gemeente afhankelijk wat de hoogte daarvan is, omdat dit geen landelijk bepaald bedrag is. De prijzen variëren enorm en zijn ook nog eens afhankelijk van het soort vergunning dat je aanvraagt. Dan zijn er ook nog de gemeentelijke kosten, die 2% van de totale bouwkosten exclusief de btw bedragen.

Bij een vergunning aanvragen is het ook belangrijk om rekening te houden met de extra kosten die daarbij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het laten maken van een bouwtekening en een constructieberekening. Deze kosten komen bovenop de legeskosten en zijn ook erg verschillend.

Vergunningscheck

Om te achterhalen of je een omgevingsvergunning nodig hebt, kunt je de vergunningscheck van het Omgevingsloket gebruiken. Vul je locatie en werkzaamheden in en binnen enkele minuten krijg je een melding of je vergunningsplichtig bent of niet.

Omgevingsvergunning laten aanvragen

Wil je de aanvraag van de bouwvergunning uit handen geven? RoAn bouwvergunningen heeft jarenlange ervaring met het aanvragen en regelen van vergunningen. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Na de aanvraag, nemen we contact met je op en bespreken we je (verbouwwensen). We hebben de aanlevering van de benodigde bestanden zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, middels een online module. Zijn de bestanden (we vertellen precies welke we nodig hebben!) eenmaal aangeleverd, dan gaan we meteen aan de slag.

Vorige
Vorige

4 tips voor de bouwtekening

Volgende
Volgende

Bouwtekening